Haluatko johdattaa juhlavieraasi perinteisen vanhanajan vai sittenkin moderniin joulutunnelmaan? Pöytäkattauksella loihdit erilaisia tunnelmia ja saat vieraat tuntemaan itsensä tervetulleiksi. Joulua juhlitaan yhdessä perheen ja ystävien kanssa ja kokoonnutaan syömään saman pöydän ääreen. Hurmaavalla pöytäkattauksella voi ilahduttaa kotiin kutsuttuja ystäviä ja sukulaisia ja tehdä yhteisestä ruokahetkestä entistä ikimuistoisemman kokemuksen.

VAJA Finlandin Helmi-astiat sopivat täydellisesti tyylikkääseen joulukattaukseen. Valkopohjainen astiasto korostuu kauniisti tummaa pöytäliinaa vasten.

Juhlapöydän kattaus ja tarjoilut toistavat juhlan teemaa ja virittävät niin vieraiden kuin isäntäväenkin mielen juhlatunnelmaan. Jo tarjoiluja suunnitellessa on hyvä miettiä samalla myös pöytäkattausta, jotta syötävät, juotavat, astiat ja niiden asettelu toimivat visuaalisesti yhteen ja kaikki on helposti saatavilla.

Kattaus koostuu astioista, aterimista, laseista, servieteistä, tarjoiluastioista ja ottimista. Pehmeyttä kattaukseen tuovat pöytäliinat, kaitaliinat, tabletit ja lautasliinat. Viimeistely syntyy kukilla ja kasveilla, kynttilöillä, koristeilla ja kauniisti taitelluilla servieteillä. Näitä elementtejä harkitusti yhdistämällä syntyy kaunis ja kutsuva juhlapöytä.

Seuraavat 10 vinkkiä joulunajan kattauksiin antavat inspiraatiota, ja niiden avulla loihdit onnistuneen juhlakattauksen erityisesti talven, joulun- ja uudenvuoden kutsuihin. Samoja ideoita soveltamalla saat toteutettua näyttävät kattaukset kaikkina vuodenaikoina. Aloita kattauksen suunnittelu ja valmistelutyöt ajoissa, jotta voit keskittyä lähempänä h-hetkeä tarjoiluihin ja nauttia lopputuloksesta.

1. PUNAINEN LANKA

Valitse ensimmäiseksi ruokajuhlien teema ja värimaailma. Noudata kattauksen punaista lankaa suurista linjoista aina pieniin yksityiskohtiin. Talvinen juhlakattaus voi olla tyyliltään esimerkiksi perinteinen, moderni, runsas, minimalistinen, värikäs tai maanläheinen. Perinteinen joulukattaus syntyy punaista ja vihreää harkitusti yhdistämällä, kun taas moderniin joulupöytään voi valita kokovalkoisen tai hopeanhohtoisen teeman. Voit kuitenkin yhtä hyvin löytää inspiraation kukikkaasta joulusta tai vaaleanpunaisesta uudenvuoden kattauksesta. Kerää kattauksen tyyliin sopivia ideoita ja inspiraatiota askartelu-, kattaus- ja ruokakirjoista sekä sosiaalisen median eri kanavista.

VAJA Finlandin perinteistä tunnelmaa huokuvaan joulukattaukseen on valittu punavihreä teema, joka toistuu tekstiileissä ja koristeluissa. Punavihreä Sirkus-astiasto tuo kattaukseen persoonallista ilmettä ja juhlavuutta. Kattauksen viimeistelee narulla solmittu lautasliina koristeluineen.

2. KORKEITA ELEMENTTEJÄ

Sijoita ruokapöytään sopivassa suhteessa sekä matalia että korkeita elementtejä. Kattauksen ”nostaminen” ylös pöytäpinnasta tuo siihen näköä ja ilmettä. Korkeutta kattaukseen saa viini- ja kuohuviinilasien lisäksi esimerkiksi korkeaan vaasiin asetetulla kukkakimpulla, jalallisilla tarjoiluastioilla, korkeisiin kynttilänjalkoihin asetetuilla kruunukynttilöillä sekä serviettien taitteluilla: servietit voi avata ja asetella kauniisti pystyyn laseihin tai lautasille. Jos kaapista ei löydy korkeita laseja tai vaaseja, voi korotuksen toteuttaa, valittu teema huomioiden, vaikka yksittäisiä laattoja, lankunpätkää tai pientä peiliä tai lasilevyä hyödyntämällä; sijoita tason alle kulhoja, rasioita tai vaikka kirjapinon, jonka voi verhoilla käärepaperiin tai kauniiseen liinaan.

3. KERROKSELLISUUS

Asettele juhlakattaukseen päällekkäin tai lomittain erilaisia, toistensa kanssa yhteensopivia ilmeikkäitä pöytäliinoja, kaitaliinoja ja tabletteja. Kerroksellinen kattaus syntyy leikittelemällä rohkeasti erilaisilla kattausalustoilla. Kokeile ennakkoluulottomasti, miten eri materiaalit ja taustavärit muuttavat kattauksen tunnelmaa. Voit hyödyntää myös pitsimäisiä tabletteja, joiden alle asetettu pöytäpinta tai -liina tulee kauniisti esille. Tablettien sijaan lautasten alle voi avata ja ”silittää” myös isot teemaan sopivat servietit. Jos valkoinen juhlaliina tuntuu aralta valinnalta lapsiperheen juhlapöytään tai kattaukseen kaipaa lisää ilmettä, voi liinan päälle sijoittaa vaikka joulunpunaiset pöytätabletit, jotka tuovat kattaukseen lämpöä ja samalla suojaavat liinaa.

Sininen Sirkus-kuosi sopii erinomaisesti talven juhlakattauksiin. Yhdistettynä valkoiseen pöytäliinaan ja vesihyasinttitablettiin syntyy kodikas ja juhlava kokonaisuus. Serviettirenkaaseen sujautettu männynoksa tuo pöytään kaivattua vihreyttä, ja tomusokerilla koristettu kuivakakku on kuin luminen taideteos.

4. ILMEIKKÄÄT KUOSIT

Valitse rohkeasti juhlakattaukseen myös kuvioituja astioita ja tekstiilejä, jotka tuovat kattauksen kiinnostavuutta ja persoonallisuutta. Valitse kattaukseen mieluiten vain yksi hallitseva kuosi, ja anna sille tilaa täydentämällä kattausta muuten hillityillä esineillä ja koristeilla. Kun useat eri kuosit eivät kilpaile toistensa huomiosta, syntyy hillitty ja juhlava kokonaisuus. Voit esimerkiksi valita joulupöytään kuosillisen astiaston ja sarjaan kuuluvat tarjoiluastiat ja niiden kaveriksi yksivärisen pöytäliinan ja servietit.

5. VOIMAKKAAT VÄRIT

Hurmaa vieraat vahvalla väriteemalla. Samoin kuin voimakkaiden kuosien kanssa, kattaukseen kannattaa valita vain yksi kantava pääväri, jonka ehdoilla kattauksen muuta värimaailmaa täydennetään. Teemaväri voi olla esimerkiksi perinteinen joulunpunainen, tumma havunvihreä tai arvokas kulta. Kokeile myös syvänsävyistä sinistä, mausteista oranssia tai luumuista liilaa. Väriä kattaukseen saa helpoiten teemanvärisellä pöytäliinalla ja servieteillä, jotka peittävät suuren osan pöydän pinta-alasta. Väriteemaa voi täydentää kynttilöillä ja kukilla.

6. KIINNOSTAVAT KONTRASTIT

Yhdistele sopivassa suhteessa pehmeitä, kovia, tummia, vaaleita, isoja, pieniä, hillittyjä ja värikkäitä elementtejä. Pehmeyttä kattaukseen saa pöytä- ja lautasliinoilla. Pöytäliina on vaivattomin tapa tuoda kattaukseen pehmeyttä, mutta jos pöytäliinan käyttö tuntuu vieraalta, panosta isoihin lautasliinoihin ja servietteihin. Muista myös kattauksissa monikäyttöiset kaitaliinat ja tabletit, joista saa pehmeyttä ”kovien” lautasten alle. Kun keraamiset astiat ja tarjoiluvadit saavat seurakseen kevyempiä asioita, kuten juomalaseja ja lasisia tarjoiluastioita, syntyy toimiva ja kiinnostava yhdistelmä. Käytä pöydässä myös erikokoisia elementtejä kuten suuria tarjoiluastioita ja pieniä koristeita mielenkiintoa lisäämään.

VAJA Finlandin harmaan Helmi-astiaston hento koristelu korostuu kauniisti tummaa taustaa vasten. Pala mini kupit toimivat näppärinä pieninä tarjoiluastioina. Talvisessa kukka-asetelmassa on hyödynnetty yksittäisiä kukkia ja havuja ja varpuja.

 

7. KUKAT JA ASETELMAT

Hanki juhlapöytään aitoja kukkia, jotka herättävät kattauksen eloon. Suosi vuodenaikaan, juhlan teemaan ja kattauksen värimaailmaan sopivia kukkia, lehtiä, heiniä ja oksia. Pöydän voi koristaa yhdellä näyttävällä tai useammalla pienemmällä kimpulla, jotka on ripoteltu eri puolille kattausta. Taiteellinen kukka-asetelma syntyy, kun pöydän keskiosaan asettelee erilaisia kaapista löytyneitä maljakoita, ja täyttää ne teemaan sopivilla kukilla. Korkean kukka-asetelman voi sijoittaa pöydän päähän, jolloin pöydässä vastakkain istuvat voivat jutella keskenään joutumatta kurkistelemaan kukkien yli. Pyöreässä pöydässä kukka-asetelman luonnollinen paikka on pöydän keskellä. Vaikka kauneimmat valmiskimput löytyvät useimmiten kukkakaupasta, jouluisen kukka-asetelman saa tehtyä helposti myös itse edullisista materiaaleista. Esimerkiksi ruokakaupoissa myytävän kimpun voi avata ja asetella samaan maljakkoon maasta kerättyjen oksien ja kaapista löytyneiden koristeiden kera.

8. HAVUT JA VARVUT

Tutustu kukkakaupassa näyttävien kukkien ohella myös vihreiden havujen ja muiden metsänantimien tarjontaan. Tai jos sinulla on maanomistajan lupa, suunnista lähimetsään oksasaksien kanssa ja kerää pala luontoa juhlakattaukseen. Metsäiset havut, varvut ja kävyt sopivat mitä parhaiten täydentämään talvista kattausta, ja niistä saa myös ihanaa tuoksua kotiin ja kattaukseen. Näyttävän ja edullisen juhlakimpun talven juhlapöytään saa yhdistämällä aitoja kukkia ja pieniä havupuun oksia – hyödynnä mahdollisuuksien mukaan myös joulukuusesta sahatut alaoksat tai ylipitkä latva. Mustikan- ja puolukanvarvut puolestaan sopivat erinomaisesti astioiden ja lasien koristeluihin, koska niissä ei ole pisteleviä havunneulasia. Varvun voi sujauttaa serviettirenkaan väliin tai vaikka askarrella niistä koristeet juomalaseihin. Kaupasta voi hankkia pieniä havupuita, jotka sopivat myös ruokapöytää koristamaan. Myös muutamalla pöydälle asetetulla kuusen-, männyn- tai katajanoksalla saa helposti ihanaa vihreyttä joulupöytään.

VAJA Finlandin mintunvärinen Välke-tarjotin sopii erinomaisesti jäänhuurteiseen talvikattaukseen ja tarjoiluun. Glögitarjottimen kaverina toimii hyvin suurikuvioiset Helmi-sarjan astiat. Jo muutama kuusenoksa tuo pöytään ihanaa metsäntuoksua ja -tunnelmaa.

9. TAITELLUT SERVETIT

Panostamalla servettien ja lautasliinojen taitteluun saa kattaukseen persoonallisuutta sekä oman kädenjäljen näkyviin. Taittele joulupöytään kuusenmuotoiset servetit ja uudenvuodenpöytään näyttävä spiraali. Erilaisia lautasliinojen ja servettien taitteluohjeita löytyy helposti sosiaalisen median kanavista sekä kattausta käsittelevistä kirjoista. Voit myös testata omia origamitaitojasi ja kehitellä aivan oman servettitaittelun.

10. VIIMEINEN SILAUS

Päästä viimeistelyissä luovuutesi valloilleen ja huolittele kattaus kauniilla ja harkituilla yksityiskohdilla. Voit yllättää vieraat käyttämällä ruokien esillepanossa perinteisten tarjoiluvatien sijaan tarjottimia, leikkuulautoja tai vaikka pyöreitä puukiekkoja. Koristele purkit, pullot ja tarjoiluastiat nauhoin, kuvioteipein ja kasvein. Sujauta kanelitanko serviettirenkaaseen ja askartele ruokailijoille persoonalliset lasimerkit naruista ja pienistä koristeista. Ruokapöydän koristeluun sopivat myös (luvalla poimitut tai kaupasta ostetut) sammalet ja kuivatut hedelmät. Hemmottele kaikkia aisteja huomioimalla myös tilan tuoksu- ja tilan äänimaailma; sytytä piparkakuntuoksuiset kynttilät palamaan ja soita teemaan sopivaa taustamusiikkia. Muista, että minimalistisessa kattauksessa jokainen yksityiskohta korostuu, jolloin niihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Runsaassa ja väri- tai kuosikylläisessä kattauksessa viimeistelyssä puolestaan tärkeää on noudattaa yhtenäistä linjaa, jottei valittu teema lähde rönsyilemään.

Kokeile joulukattauksessa rohkeasti myös perinteistä poikkeavia väriteemoja, kuten hempeää vaaleanpunaista! VAJA Finlandin vaaleanpunainen Sirkus-sarjan tuotteista loihdit ihanan kattauksen niin perinteiseen kuin moderniin tyyliin.