Laadukas keraaminen kukkamaljakko on paitsi tyylikäs ja käytännöllinen käyttöesine, se on myös sellaisenaan kaunis katseenvangitsija sisustuksessa. Usein isoihinkin maljakoihin saa aseteltua kauniisti niin yksittäiset kukat kuin suuret kukkakimput. Parhaimmillaan maljakko on ajaton ja laadukas designesine, jonka voi sijoittaa kodin näkyvimmälle paikalle osaksi harkittua sommitelmaa hyllyn tai lipaston päälle. Kaunista designmaljakkoa voi säilyttää esillä silmää ilahduttamassa silloinkin, kun siinä ei ole kukkia. Mallista ja koosta riippuen maljakko mukautuu myös erilaisten tavaroiden säilyttämiseen.

 

Valkoinen keraaminen maljakko on sopiva valinta runsaalle kukkakimpulle, sillä se kätkee kukkien varret ja tekee asetelmasta tyylikkään ja hillityn.

 

Keraaminen kukkamaljakko on kaunis ja käytännöllinen

Vihertoimittaja ja -stylisti Johanna Vireaho näkee keraamisissa maljakoissa useita etuja verrattuna esimerkiksi läpinäkyvään lasimaljakkoon. Lasimaljakon muoto saattaa jäädä melko huomaamattomaksi, ja vedessä olevat kukkien varret jäävät näkyviin, jolloin on syytä kiinnittää enemmän huomiota myös kimpun alaosan siisteyteen. Keraamisen maljakon muoto puolestaan korostuu sisustuksessa, ja se myös löytää helpommin paikan kodin kauniina sisustuselementtinä. Keraaminen maljakko on myös monella tapaa käytännöllinen kukille, koska se kätkee ja korostaa kukkien oikeita kohtia ja pitää asetelman hillittynä ja selkeänä.

 

– Keraaminen maljakko on monella tapaa käyttäjälleen armollinen. Putsaamatta jääneet kukkavarret ja maljakkoon tipahtaneet lehdet ja roskat jäävät katseilta piiloon, jolloin asetelma säilyy pidempään siistinä. Niin ikään keraamiseen kukkamaljakkoon saa tarvittaessa kätkettyä kukkatuen, kuten kanaverkosta tehdyn telineen tai kukkapohjan, jonka avulla esimerkiksi niittykukat tai kukkamäärältään pienenkin kimpun saa aseteltua maljakkoon kauniisti, ilmavasti ja näyttävästi, Johanna kertoo.

 

Vaalea keraaminen kukkamaljakko antaa kukkien loistaa

Johanna Vireahon mukaan yksivärinen vaalea maljakko on hyvä tausta kukille, sillä se rauhoittaa rönsyilevimmänkin kukka-asetelman. Runsaiden monilajisten kukkakimppujen ollessa suosittuja maljakon selkeyden tärkeys korostuu ennestään. Yksittäisten oksien kanssa puolestaan syntyy veistoksellinen asetelma.

 

– Puuvartisista kukista esimerkiksi magnoliat ja proteat näyttävät erityisen kauniilta keraamisessa kukkamaljakossa. Kesällä niittykukat kannattaa asetella keraamiseen maljakkoon, ja syksyllä marjaoksat sopivat hienosti keraamisen vaasin kumppaniksi. Luonnosta voi poimia maljakkoon myös vaikka hempeän heinäkimpun, joka toimii herkkänä kontrastina kovalle keramiikalle, tai yksittäisen lehdettömän oksan, josta saa luotua minimalistiseenkin kotiin sopivan asetelman. Parista männynoksasta saa myös helposti ja edullisesti näyttävän ja jopa ylellisen asetelman, kun oksat sijoittaa keraamiseen maljakkoon. Mänty myös kestää neulasia varistamatta viikkoja maljakossa, Johanna kertoo kokemuksestaan. – Luonnosta voi kerätä myös ihanaa järviruokoa, joka on kotimainen vaihtoehto sisustuksessa tällä hetkellä kovin suositulle pampaheinälle. Kukintoon suihkutettava hiuslakka ehkäisee varisemista, Johanna vinkkaa.

 

Materiaalien ja tyylien kirjo

Maljakon materiaali on useimmiten lasia, keramiikkaa, terästä tai puuta. Valmistusmateriaali vaikuttaa maljakon muotoiluun. Maljakon luonne muuttuu muodon ja materiaalin mukaan, oli kyseessä värillinen, kirkas tai jopa taidelasi, valettu yksivärinen tai pintakoristeltu keramiikka, taottu teräs tai sorvattu puu. Maljakon valmistamiseen kuuluu usein paljon käsityötä. Laadukkaan maljakon tunnistaa hyvästä ja aikaa kestävästä suunnittelusta sekä laadukkaista materiaaleista. Kotimainen tuotanto on usein tae eettisestä ja kestävän kehityksen mukaisesta valmistusprosessista.

 

 

 

Keraamiset designmaljakot täydentävät VAJA Finlandin mallistoa

VAJA Finlandin oman Porvoossa sijaitsevan tehtaan uudet keraamiset kukkamaljakot hurmaavat kauniilla ja klassisella muotokielellään. Sarjaan kuuluu kaksi erilaista maljakkoa, jotka toimivat hyvin yhdessä ja erikseen, ja ovat keskenään tunnistettava pari. Yksiväriset maljakot sopivat jokaiseen kotiin ja kattaukseen, ja ne ovat sekä käyttöesineitä että kauniita ja tyylikkäitä sisustusta täydentäviä designtuotteita. Tanja Pirneksen suunnittelemat kukkamaljakot laajentavat VAJA Finlandin keittiötuotteisiin painottunutta keramiikkamallistoa. Maljakot ovat kauniita ja oivaltavia kotimaisia designtuotteita, joita voi käyttää kaikissa kodin tiloissa.

 

Kotimainen käsityönä valmistettava maljakko on ihastuttava, eettinen hankinta kotiin ja oiva lahjaidea laatutietoiselle kuluttajalle. Designmaljakko on upea lahja esimerkiksi hääparille tai erityiselle henkilölle merkkipäivänä. Kaikki VAJA Finlandin keramiikkatuotteet valmistetaan Suomessa Porvoon tehtaalla. Suomessa ja Pohjoismaissa keramiikanvalmistus on nykyään painottunut pieniin yrityksiin suurten valmistajien siirtäessä valmistuksensa ulkomaille. VAJA Finland on yksi harvoista kotimaisista astioiden ja keramiikkatuotteiden sarjatuotantoon keskittyneistä keramiikkavalmistajista.

 

Maljakoiden muotoilun tavoitteena toimiva ja hurmaava lopputuote

Keraamiset maljakot syntyivät Tanja Pirneksen opinnäytetyön tuloksena yhteistyössä VAJA Finlandin kanssa. Idea keraamisesta maljakosta syntyi, kun Tanja pohti aihetta opinnäytetyölleen Hämeen Ammattikorkeakouluun, jossa hän opiskeli muotoilun artenomiksi. Yritykselle tehtävästä tuotesuunnittelusta haaveilleen Tanjan ja tuotevalikoimansa laajentamiseen keskittyneen VAJA Finlandin toiveet kohtasivat ja yhteistyö alkoi.

Ensi töikseen Tanja otti selvää VAJA Finlandin Hennan ja Fredin toiveista, joita heillä oli tulevista maljakoista. Lisäksi hän tutustui yrityksen olemassa olevaan mallistoon sekä muihin markkinoilla oleviin designmaljakoihin. Tanja myös haastatteli useita floristeja ja viherstylistiä, joilta hän sai hyvää taustatietoa toimivan maljakon teknisistä ominaisuuksista. Haastatteluiden perusteella Tanja päätyi hahmottelemaan alaspäin leveneviä maljakoita, joihin saisi aseteltua kauniisti alaosasta leveän spiraalikimpun. Alaosaa kapeampi suuaukko toimisi hyvin myös yksittäisten kukkien ja oksien kohdalla. Ideavaiheessa syntyi luonnoksia ja ehdotuksia, joista saadun palautteen perusteella suunnittelutyö eteni kohti lopullisia muotoja.

 

VAJA Finland keraaminen maljakko Ensimmäisiä luonnoksia maljakoista. Kuva: Tanja Pirnes.

 

Inspiraationa luminen Pohjoinen – luontoteema jatkaa VAJA Finlandin perinteitä

 

VAJA Finlandin tuotteiden teemat löytyvät pääosin ympäröivästä luonnosta. Myös Tanja Pirnes kuvailee löytäneensä inspiraation maljakoiden muotoiluun lumisesta Pohjois-Suomesta ja tuulen muokkaamista hangista:

 

– Maljakoiden muotokieli on pelkistettyä mutta samalla mieleenpainuvaa, selkeää linjakkuutta kaarevilla yksityiskohdilla. Maljakoiden pehmeät kaaret ja tasapainoisuus rauhoittavat, ja valojen ja varjojen leikki maljakon kaarissa tuo mieleen lumiset hanget auringossa. Maljakot ovat muotoilultaan ajattomat ja ne sopivat trendiin kuin trendiin, myös nykytrendin mukaisiin luonnollisiin ja rönsyileviin kimppuihin.

 

Keraamisten maljakoiden lopulliseen muotoon vaikutti esteettisyyden ohella niiden valmistettavuus, käytännöllisyys ja viheralan ammattilaisten haastatteluista saatu tieto, jotka yhdessä muodostivat raamit maljakoiden koon ja muotojen suunnitteluun. Tanja on halunnut luoda estetiikaltaan pelkistetyt maljakot, jotka eivät vie liikaa huomiota kasveilta.

 

– Opinnäytetyön suunnitteluprosessi ja inspiraatio ovat molempien maljakoiden taustalla samat. Jo luonnosteluvaiheessa molempien maljakoiden muodot nousivat esiin, ja lähdimme kokeilemaan niiden molempien prototypointia, Tanja kertoo.

 

Ideasta tuotteeksi – estetiikka kohtaa käytännöllisyyden

Suunnitteluprosessin edetessä Tanja teki maljakosta lopullisen tuotteen kokoisia ja mallisia mallinnuksia muovailuvahasta. Maljakon suunnittelu huipentui VAJA Finlandin tehtaalla valmistettuihin prototyyppeihin, jotka valmistettiin kipsistä. Maljakon suurehkon koon ja muodon vuoksi maljakko valmistetaan valutekniikalla.

 

VAJA Finland maljakko

Maljakon prototyypin valmistaminen kipsistä. Kuva: Tanja Pirnes.

 

– Halusin luoda ajattoman, oivaltavan ja käytännöllisen maljakon, joka samalla sopisi VAJA Finlandin imagoon ja vastaisi sille asetettuja toiveita. Maljakon suunnittelussa tuli huomioida sen teollinen valmistusprosessi sekä muotoilu, joka mahdollistaisi myös mahdollisten koristekuviointien lisäämisen tulevaisuudessa, Tanja kuvailee.

 

Opinnäytetyössään Tanja Pirnes on tutkinut toimivan kukkamaljakon kriteereitä ja oivaltanut, että alaspäin levenevässä maljakossa kimput säilyttävät muotonsa ja maljakon painopiste pysyy alhaalla. Suuaukon on hyvä olla sen verran suuri, että käsi mahtuu maljakon sisään, jolloin sen puhdistettavuus helpottuu. Maljakon ideaalikorkeus on yleisesti noin 20 cm, jolloin se soveltuu useimmille kukille ja kukka-asetelmille.

 

– Valmiin maljakon kirkas, kiiltävä lasite korostaa valoa taittavalla ominaisuudellaan maljakon kaaria. Maljakko voidaan lisäksi koristella siirtokuvin, jotka luovat maljakkoon koristeellisia yksityiskohtia sekä väriä valkoisen materiaalin rinnalle. Siirtokuvat voivat myös asettelullaan korostaa maljakon persoonallista muotoa, suunnittelija kuvailee.

 

Maljakot tulevat myyntiin syksyn aikana

Maljakoista valmistettu koesarja on saatavilla VAJA Finlandin uudesta omasta Porvoon myymälästä, jonka osoite on Välikatu 1, Porvoo. Maljakot tulevat laajempaan myyntiin jälleenmyyjille, shop-in-shopeihin ja verkkokauppaan syksyn 2021 aikana.

Keraaminen kukkamaljakko

Heinät tuovat herkkää kontrastia kovapintaiselle keramiikalle.