Kaunis ja käytännöllinen suomalainen – ja Suomessa valmistettu – design kodeissamme ei ole enää itsestäänselvyys. Vaikka Suomi on täynnä eri alojen käsityöammattilaisia, valuu upeat vuosisatojen perinteet hiljaisena jakamattomana tietona entistä useammin saavuttamattomiin eri alojen tuotannon siirtyessä ulkomaille ja mestareiden poistuessa keskuudestamme. VAJA Finlandin perustajaa Fred Owrenia ehti kuitenkin onnistaa – ilman Arabian mallimestareiden opeissa ollutta Frediä ei VAJA Finlandia todennäköisesti olisi olemassa.

vajafinland_tuotekehitys2_reso300_blog

 

Mallien luominen on taito, joka siirtyy eteenpäin mestarilta oppipojalle

Lukuisat suomalaiset eri alojen mestarit ovat viime vuosikymmenten aikana jääneet ilman oppipoikia ja halukkaat oppipojat ilman mestareita. Myös keramiikka-alalla vahvana voimissaan ollut mallimestari-oppipoika perinne on kokenut kolauksen eri yritysten tuotantojen siirryttyä ulkomaille. Kokeneet mallimestarit, joiden työnkuvaan on tiiviisti kuulunut oman työn ohella opettaa nuoria uransa alussa olevia tulevia mestareita, ovat jääneet Suomessa ilman töitä. 

VAJA Finlandin perustajien, Fred Owrenin ja Henna Lambergin kiinnostus keraamisen materiaalin haasteisiin ja arvostus suomalaista käsityötaitoa kohtaan yhdisti heidät heidän aiemmissa työtehtävissään Arabian tehtaalla. Juuri Arabian tehtaalla Fred Owren ehti saada mittaamattoman arvokkaan ammattitaidon yli kymmenen vuoden opin tuloksena mestareita seuraamalla.

 

Opit käytännöstä, ei koulusta

Vaikka teollisuus on monilla aloilla nykyään pitkälti koneistettua, mallintekijöitä tarvitaan kuitenkin edelleen kaikilla aloilla, joissa käytetään massavalmistusta. Mallintekijän rooli on työskennellä suunnittelijan kanssa yhteistyössä tuotteen tuotekehitysvaiheessa. Suunnittelija suunnitelee ja mallintekijä piirtää tuotteen tekniset piirrokset toteuttaen myös ensimmäiset prototyypit sekä lopulta työkalut, jotta teollisuus voi massavalmistaa kyseisiä tuotteita.

Fred aloitti oppinsa alunperin Ruotsista ensimmäistä kertaa järjestetystä mallintekijän koulutuksesta, josta iso osa oli työharjoittelua valitulla alalla mestareiden opissa. Elettiin vuotta 1999 kun suositun autoteollisuuden sijaan Fredin valinta osui keramiikkateollisuuteen ja hän haki Suomeen Arabialle ensimmäiseen työharjoitteluunsa. Vaikka Fred haki harjoittelijaksi, pääsi hän suoraan tehtaalle töihin mallintekijöiden oppiin.

Vaja_Finland_Fred_Owren_2

 

Kymmenen vuoden aikana Fred erikoistui keramiikan teolliseen tuotekehitykseen ja mallien tekemiseen. Ensimmäiset vuodet Arabialla Fred opetteli valmistamaan kappoja, eli tuotannossa vaadittavia muotin muotteja, jonka jälkeen oli seuraavat viisi vuotta mallintekijän opissa opetellen työt, joita tehdään ennen kappoja.

 

Keraaminen teollisuus Suomessa ei saa olla katoavaa

Fred oli viimeinen Arabian Suomen tehtaalla mallimestareiden oppiin päässyt oppipoika, minkä seurauksena VAJA Finland on ollut mahdollista perustaa. Keramiikka-alalla nimenomaan mallien luominen on ollut taito, joka siirtyy eteenpäin mestarilta oppipojalle. Viimeisinä Arabian vuosina Fredin omat mestarit olivat jääneet jo eläkkeelle ja Fred toimi ainoana mallintekijänä tehtaassa, jonka toiminta oli pian siirtymässä kokonaisuudessaan ulkomaille. 

vajafinland_tuotekehitys5_fred_owren

Fred VAJA Finlandin alkuaikoina Loviisassa vanhaan puuvajaan luodussa verstaassaan

Arabian tehtaan kokemus ja tietämys keramiikan valmistuksesta oli  vuosisatojen aikana hiottu huippuunsa mutta valitettavan paljon nopeammin katoavaa mikäli kaikkien tekijöiden osaaminen olisi valunut unholaan tuotannon siirtyessä ulkomaille. Mallimestareiden oppipoikana ja työskentelemällä keramiikkatehtaan tuotekehityksessä Fred sai tarvittavat opit, joita nyt pystyy käytännössä hyödyntämään oman yrityksensä pyörittämiseen. Ja toivottavasti tulevaisuudessa myös uusien mallimestareiden kouluttamiseen arvokkaan osaamisen säilyttämiseksi Suomessa.