Keraaminen kahvimuki

Vaja Finlandin iso keraaminen kahvimuki on juuri sopivan kokoinen. Laadukkaasta kotimaisesta kupista kahvi ja tee maistuvat entistä paremmalta. Mikä monista kuoseista ja väreistä on sinun suosikkisi?

10 syytä valita VAJA Finlandin kotimainen keraaminen kahvimuki 

1. Kotimainen ajaton design on aina muodissa.

2. Laadukas keraaminen kahvimuki kestää hyvin käyttöä, eikä mene herkästi rikki.

3. Kotimainen ekologinen ja kestävän kehityksen mukainen tuotanto takaavat, että keraaminen kahvimuki on eettisesti valmistettu.

4. Kotimaiset keraamiset laatutuotteet säilyttävät hyvin arvonsa, ja ajan myötä jopa nostavat sitä.

5. Saman sarjan mukeja voi hankkia ajan myötä lisää tai kerätä niitä lahjaksi, kun samat tutut tuotteet pysyvät tuotannossa vuodesta toiseen. Myös hajonneen mukin saa korvattua uudella vastaavalla vielä vuosienkin päästä.

6. Mukin hillitty muotokieli sopii niin arkeen kuin juhlaan, joten riittää, kun kaapista löytyy yksi laadukas mukisarja.

7. Kattausta voi piristää sekoittamalla saman mukisarjan yksivärisiä valkoisia sekä ihania kuosillisia mukeja.

8. Laadun voi tuntea ja kokea – kahvikin maistuu paremmalta laadukkaasta mukista nautittuna.

9. Sama keraaminen kahvimuki soveltuu niin kahville, teelle kuin erikoiskahvien tarjoiluun.

10. Uunin, mikron ja tiskikoneen kestävä muki on monikäyttöinen, ja se on helppo pitää puhtaana.

 

 

VAJA Finlandin keraaminen kahvimuki on harkittu ja hillitty – ja juuri sopivan kokoinen

VAJA Finlandin myydyin tuote on iso 4 dl:n kokoinen keraaminen muki, joka hurmaa yksinkertaisen kauniilla ja ajattomalla muotoilullaan. Muki onkin usein keramiikkatehtaiden eniten valmistama tuote, koska mukeja tarvitaan usein useampia kappaleita, ja muki on myös suosittu liikelahjatuote.

VAJA Finlandin keraaminen kahvimuki on syntynyt pitkän suunnittelu- ja prototyyppivaiheen tuloksena, ja siinä on huomioitu saman sarjan kahvikupeista tuttu muotokieli, toivottu vetoisuus ja seinämän vahvuus. VAJA Finlandin perustaja, astiasarjan suunnittelija ja mallintekijä Fred Owren pitää tärkeimpänä asiana suunnittelemiensa tuotteiden kestävyyttä niin käytön kannalta kuin ajallisestikin.

– Mukin muotoilussa pyrin tietoisesti mahdollisimman yksinkertaiseen ja aikaa kestävään designiin. Yksityiskohtaisemmat, krumeluurit tuotteet menevät nopeammin muodista. Keramiikanvalmistuksessa työkalujen valmistus on raskas prosessi, joten kun tuomme astiasarjan tuotantoon, tavoitteena on suunnitella aikaa kestäviä malleja, jotka näyttävät ajankohtaisilta vielä tulevinakin vuosina, Fred kertoo.

Keraamiset kahvimukit

Mustavalkoiset Helmi-kuosiset kahvimukit ilahduttavat arjessa ja juhlassa!

VAJA Finlandin mukeja saa valkoisena sekä VAJA Finlandin omilla Sirkus– ja Helmi-kuoseilla koristeltuina. Harmonisesta muotokielestään ja kulmikkaasta korvastaan tunnistettavassa mukissa on myös ihanteellinen koko. Fred Owren näkee useita syitä siihen, että mukien koko on vuosien saatossa kasvanut:

– Ennen vanhaan sunnuntaikupit ja arkikupit olivat erikseen, samoin kahville ja teelle oli omat kupit. Kahvikupit olivat pieniä ja teekupit isompia. Kun ennen vitriinit täytettiin erilaisilla juhla-astiasarjoilla, nykyään riittää, kun kaapista löytyy yksi mieluisa mukikokoelma, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Maitokahvit ja teet juodaan rennosti samasta mukista. Ihmiset juovat entistä enemmän kahvia, ja myös suurempaan mukiin tehtävät erikoiskahvit ovat suosittuja. Astioita käytetään eri lailla kuin ennen, ja sen myötä myös mukit ovat nykyään tilavampia, Fred kertoo.

Sarjan yhtenäinen muotokieli luo tunnistettavuutta

Muki suunniteltiin täydentämään astiasarjaa, johon kuului ennestään kuppi ja aluslautanen, purkki ja kannu. Sarjan muotokieltä kuvaa suunnittelijan mukaan hyvin suoraselkäisyys. Muki on sovitettu sarjaan, joten perusmuoto ja korvamalli olivat jo valmiiksi olemassa.

– Mukin suunnittelussa pyrin yksinkertaiseen, suoraviivaiseen ja minimalistiseen muotoiluun. Keskityin mukin käytettävyyteen ja siihen, miltä muki tuntuu kädessä. Keraaminen kahvimuki täyttää perinteiset mukin ominaisuudet, eli korvaan mahtuu kaksi sormea, mutta se ei ole pinottava. Kupit taas ovat pinottavia ja niiden korvaan sopii vain yksi sormi, Fred kuvailee.

Mukin reunassa minimaaliset pyöristykset, mikä jatkaa mukin skarppia ilmettä. Seinämän vahvuus on suunniteltu sellaiseksi, että se kestää erinomaisesti arkikäyttöä. Kovin ohut keramiikka olisi arkikäytössä liian hauras. Fred ei ole halunnut luoda sunnuntaiserviisiä, jonka kanssa pitää varoa, vaan normaalia käyttöä kestävän kahvimukin, joka mukautuu eri käyttötilanteisiin.

Mukien perusväri valkoinen on helppo ja varma valinta jokaiseen kotiin. Sen rinnalle on haluttu tuoda ihania kuoseja ja värejä, jotka täydentävät ja tuovat sarjaan monipuolisuutta. Kuosisuunnittelu seuraa aina valmista tuotetta. Kun koesarja on tuotettu, voidaan tuotteeseen alkaa suunnitella kuosia. Kaikki kuosit on suunniteltu nimenomaan VAJA Finlandin omiin tuotteisiin.

Keraaminen kahvimuki Sirkus

Sirkus-kuosi tuo hempeää ilmettä terävälinjaiseen astiasarjaan. Pala mini -kuppi on kattauksen monitoimiastia, johon voi sujauttaa vaikka käytetyn teepussin. Sitä voi käyttää myös mauste- tai dippiastiana tai tuikkukuppina.

Näin syntyy kotimainen keraaminen kahvimuki

Laadukkaan sarjavalmisteisen mukin matka ideasta tuotteeksi on pitkä ja erityistä ammattitaitoa vaativa prosessi. Yhden VAJA Finlandin mukin valmistamiseen kuluu useita työtunteja, ja eri työvaiheita on pitkälle toistakymmentä. Mukin tuotekehityksessä on huomioitu muotoilun ohella myös muun muassa tuotteen tuotantoystävällisyys ja valmistuskustannukset. Kaikki alkaa suunnittelijan pöydältä, kunnes pitkän tuotekehitys- ja valmistusprosessin jälkeen keraaminen kahvimuki on valmis myytäväksi.

Keraamisen kahvimukin suunnittelu alkaa ensimmäisten ideoiden skissaamisella. Nopeiden luonnospiirrosten ohessa suunnitelmista voidaan myös valmistaa hahmomalleja esimerkiksi pahvista. Seuraavaksi tuotteesta laaditaan tekniset piirustukset, jonka jälkeen siitä tehdään kipsinen prototyyppi. Prototyyppi katsotaan VAJA Finlandilla olevan valmis, kun se vastaa 10 mm tarkkuudella suunnitelmaa. Kun suunnittelija, tuotekehitys ja tuotantotiimi ovat hyväksyneet prototyypin, siitä tehdään ensimmäinen muutaman kappaleen koesarja. Koesarjan valmistuksessa otetaan huomioon polttokutistuma, eli minkä verran tuote kutistuu poltossa, polttoennakot ja seinämävahvuus, sekä seurataan tuotteen käyttäytymistä keraamisessa valmistusprosessissa. Tämän jälkeen tuote hyväksytetään kaikilla osapuolilla uudestaan, ja tarvittaessa tehdään uusi koesarja.

Kun koesarja on hyväksytty, valmistetaan tuotantoa varten tarvittavat työkalut. Korvallinen muki käsitellään tuotannossa kahtena tuotteena, jotka lopuksi yhdistetään. Tuotannossa se tarkoittaa työkalujen valmistamista erikseen niin kuppi- kuin korvaosalle. Tuotantoa varten tarvitaan muun muassa muotit muovausta varten, koneosa muovaamista varten, muotit korvien valamiseen sekä liuta muita työkaluja eri työvaiheisiin. Korvallisen mukin saaminen tuotantoon kestää ainakin puoli vuotta.

Mukien raaka-aineena käytetään vitroposliinimassaa, josta saadaan korkeassa lämpötilassa poltettuna kestävää ja tiivistä keramiikkaa. Mukin kuppiosa muovataan koneellisesti, ja siihen myöhemmässä työvaiheessa liitettävä korva valmistetaan käsivalumenetelmällä kipsimuotissa. Kun kuppi ja korva on yhdistetty ja saumat silotettu, mukit menevät ensin raakapolttoon, jonka jälkeen ne lasitetaan. Lasitepolton jälkeen mukit lajitellaan laadun mukaan 1- ja 2- laatuisiksi, ja osa hylätään. Seuraavaksi mukien pohjaan lisätään leimat, ja kuosillisiin mukeihin asetellaan siirtokuvakoristeet. Kolmannessa poltossa siirtokuva sulaa lasitteen alle. Poltoissa mukeista tulee mikron, uunin ja astianpesukoneen kestäviä. Lopuksi mukeihin tehdään pohjahionta, jossa mukien karheat lasitusjalat silotetaan. Valmiit mukit tarkistetaan vielä kertaalleen, pakataan ja lähetetään myytäväksi tai tilaajalle.

Keraaminen kahvimuki Sirkus

Sirkus-kuosin on suunnitellut Henna Lamberg. Punavihreä on Sirkuksen ensimmäinen ja samalla suosituin värivaihtoehto. Sirkus-tuotteita saa myös mustana, vaaleanpunaisena ja sinisenä.

Kotimaisuus, laatu ja design edellä

VAJA Finlandin keraamisten tuotteiden valmistuksessa kaikki suunnittelusta aina valmiin tuotteen pakkaamiseen tapahtuu saman katon alla Porvoon tehtaalla. Myös kaikki tuotannossa tarvittavat työkalut ja muotit valmistetaan itse. Suomalainen muotoilu ja kotimainen eettinen ja kestävän kehityksen mukainen tuotanto ovat VAJA Finlandin kulmakiviä, joita myös ostajat arvostavat.

Kahvikupeilta odotetaan hyvää kestävyyttä ja käyttömukavuutta, mutta myös ulkokuorella on väliä. Siksi VAJA Finlandin mukimallistosta löytyy niin yksivärisiä mukeja kuin upeilla kuoseilla koristeltuja malleja, joista jokaiselle löytyy mieluisa. Minimalisti haalii kaappiinsa yksivärisiä mukeja, kun taas väreistä ja kuoseista inspiroituva saattaa täyttää kaappinsa eri kuoseilla koristetuilla mukeilla. Eri kuosien helppo yhdisteltävyys mahdollistaa myös kauniit persoonalliset kattaukset.

Keraaminen kahvimuki Helmi

Harmaa on Helmi-sarjan toinen hennompi värivaihtoehto.