Ennen tuotteemme päätymistä kahvipöytääsi, tuotantomenetelmissämme on takana kymmenien vuosien opit ja viime vuosien aikana tapahtunut sitkeä kehitystyö. Tuotantomme tapahtuu Porvoossa valoisan tehtaamme suojassa, jossa huokuu rakkaus muotoilun ja käsityön kunnioitukseen.

me_luomme_

 

Jokaisessa työvaiheessa otetaan huomioon muotoilu

Suosituin tuotteemme, hillityn visuaalinen 4 dl muki, on yksi niistä tuotteistamme, johon on luotu kymmeniä erilaisia malleja ennen varsinaisen prototyypin valmistusta. Valtavaa kärsivällisyyttä vaativa luonnostelu ja mallien teko onkin yksi valmistusprosessin vaativimmista ja aikaavievimmistä vaiheista. Mikäli kipsistä valettu prototyyppi ei ole toivotunlainen käytännöllisyydeltään, mittasuhteiltaan tai muodoltaan, palataan takaisin piirustuspöydän ääreen.

vajafinland_tuotekehitys2_reso300_blog

Jotta mukimme päätyy käteesi aamukahvipöytään, on sen taakse kätkeytynyt valtava määrä työtunteja. Kun lukuisten luonnosten joukosta valikoitunut piirustus toimii myös prototyypin muodossa, siirrytään mallintekijöiden tuotekehitykseen muottien ja muotin muottien tekoon. Tästä alkaa vuoropuhelu muotoilijan ja mallintekijän välillä tuotteen toiminnallisuudesta itse tuotannossa.

Tuotekehityksessä on otettava huomioon kaikki tuotantoon liittyen aina realistisista toteuttamismahdollisuuksista todellisiin tuotantokustannuksiin – ja kaikkeen siltä väliltä. Muotoilua unohtamatta.

 

Yksi muki on tuotantovaiheessa kaksi eri tuotetta

Jotta voimme valmistaa savesta halutunlaisia tuotteitamme täytyy savimassamme raaka-aineiden sekoitussuhteet olla laboratoriomaisen tarkat. Tätä on edeltänyt toivotunlaisen keraamisen massan ja värin valinta ja testaus. Sen lisäksi, että puolivalmis massa valmistetaan ja viimeistellään tehtaallamme, on ennen muovattavaa massaa valmistettu myös tarvittavat työvälineet kullekin tuotteelle.

Kädessäsi oleva korvallinen muki on oikeastaan alunperin kaksi eri muotoiltua tuotetta; koneellisesti muovattu kuppi ja kipsimuottiin käsin valettu korva. Korvan valmistamiseen on vaadittu niin muotti, muotin muotti, kuin esimerkiksi korvan leikkuri, jota hyödynnetään valun jälkeen. Sen lisäksi, että valmistamme kaikki myytävät tuotteemme alusta loppuun saman katon alla, tuotekehitysosastomme on valmistanut myös kaikki tuotantoon vaadittavat työkalut aina muoteista alkaen vastaten samalla koko tuotantoprosessin sujuvuudesta.

 

vajafinland_tuotekehitys1_mallinteko

 

Kaksi toisistaan erillään valmistettua osaa savimassalla yhdeksi tuotteeksi yhdistettynä näyttää jo tutummalta. Korvan ja kupin yhdistämisen sekä saumojen silotuksen jälkeen muki jatkaa raakapolttoon, jota seuraa upotus lasitteeseen. Tuotteen jälkikäsittelyyn kuuluvan lasitepolton jälkeen tuotteeseen lisätään siirtokuvakoristeet käsin tuotteen mahdollisen koristeen ja pohjaleimojen osalta. Kolmannessa, niin sanotussa korkeassa poltossa, siirtokuva sulaa lasitteen alle tehden tuotteistamme astianpesukoneen, mikron ja uunin kestävät.

 

vajafinland_production-3_c_petri_anttila

VAJA_Finland_tuotanto 1_reso200

 

Yli kymmenen ammattilaisen kädenjälki tuotteessasi

Jotta korvallinen muki on saatu tuotantoon, on suunnittelun jälkeen kulunut vähintään puolen vuoden työ. Ja jotta tuote on kädessäsi, on se käynyt niin muotoilijan, mallintekijän, koristesuunnittelijan, massantekijän, valurin, uunin hoitajan, hiojan, lasittajan, koristelijan, laaduntarkkailijan, pakkaajan ja varastohenkilön käsien läpi useampaan eri otteeseen eri työvaiheissa.  Yrityksellemme on ollut luontaista alusta alkaen, että kaikki tämä tapahtuu omalla tehtaallamme omissa käsissämme. Tästä haluamme pitää kiinni myös jatkossa – suomalaisuus ja suomalainen muotoilu ovat merkittävä osa brändiämme ja sitä me ja kuluttajat yhdessä arvostamme.